Joelia Skripal weigert hulp van Russisch consulaat

Joelia Skripal weigert hulp van Russisch consulaat
Joelia Skripal weigert hulp van Russisch consulaat

Joelia Skripal wil geen consulaire bijstand van haar thuisland Rusland. Skripal, die begin maart samen met haar vader Sergej werd vergiftigd in het Britse stadje Salisbury, heeft dat aanbod geweigerd, meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Russische ambassade in Londen had Joelia Skripal consulaire bijstand aangeboden nu ze ontslagen is uit het ziekenhuis, licht een woordvoerder van het Britse buitenlandministerie toe. “We hebben dat aanbod aan haar overgemaakt. Ze is vrij om te beslissen of ze dat wil accepteren. Op dit moment begrijpen we dat ze dat niet heeft gedaan”, klonk het.

De 33-jarige Joelia Skripal mocht het ziekenhuis in Salisbury gisteren verlaten. Ze verbleef er sinds ze begin maart vergiftigd werd met het zenuwgas novitsjok. Haar vader, ex-dubbelspion Sergej Skripal, ligt nog in het ziekenhuis maar ook hij zou intussen aan de beterhand zijn.

Joelia woont eigenlijk in Rusland, maar was begin maart op bezoek bij haar vader. Hij leeft in Salisbury sinds 2010: de in Rusland veroordeelde dubbelspion maakte deel uit van een gevangenenwissel tussen Moskou, Londen en Washington.

Volgens Londen zitten de Russen achter de vergiftiging, maar het Kremlin zelf ontkent met klem. De affaire veroorzaakte een ernstige diplomatieke crisis tussen het westen en Rusland: verschillende Russische diplomaten in de VS en Europa werden de deur gewezen, waarop Rusland hetzelfde deed met westers diplomatiek personeel.

Bron: Belga