Amerikaans parlementsvoorzitter Paul Ryan geen kandidaat bij tussentijdse verkiezingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, stelt zich niet opnieuw kandidaat bij de tussentijdse verkiezingen in november. Dat hebben de Amerikaanse media vernomen van bronnen binnen het Congres. "Deze ochtend heeft Ryan aan zijn collega's meegedeeld dat dit zijn laatste jaar wordt als lid van het Huis. Hij zal zijn volledige termijn uitzitten en in januari vertrekken", bevestigt zijn topmedewerker Brendan Buck het nieuws in een mededeling, schrijft NBC News. Ryan is "trots op alles wat hij verwezenlijkt heeft en is klaar om meer tijd door te brengen als echtgenoot en vader", en beschouwt het voorzitterschap als "de grootste professionele eer uit zijn leven".

Ryan, die al sinds 1999 in het Huis zetelt en sinds 2015 "Speaker of the House" is, zal het Congres dus na de verkiezingen van 2018 verlaten. Volgens Axios is een van de redenen van zijn vertrek de frustrerende samenwerking met president Donald Trump.

De voorzitter slaagde er dan ook niet in om zijn partij te verenigen met het tumultueuze Trump-presidentschap op de achtergrond. De door de Republikeinen voorgestelde hervorming van de gezondheidszorg is tot vandaag niet goedgekeurd en mislukte onderhandelingen zorgden voor een shutdown van de overheid. Ryan bepleitte wel de belastingverlaging van de Republikeinse partij, die vorig jaar door het parlement werd gejaagd en geldt als de enige grote legislatieve verwezenlijking van Trump.

"Parlementsvoorzitter Paul Ryan is echt een goed man. Hoewel hij zich niet herverkiesbaar stelt, laat hij op vlak van verwezenlijkingen toch een erfenis na die niemand in vraag kan stellen. We staan aan jouw kant, Paul", tweette president Trump woensdag nadat het nieuws bekend was geraakt.

De afgelopen maanden hebben al tientallen andere parlementsleden aangekondigd dat ze zich niet meer verkiesbaar zullen stellen. Sommigen van hen doen dat uit protest tegen president Trump.

bron: Belga