Twaalf maanden cel voor 96-jarige pater wegens aanranding

Twaalf maanden cel voor 96-jarige pater wegens aanranding

De correctionele rechtbank van Leuven heeft vandaag de 96-jarige pater Pieter M. veroordeeld tot twaalf maanden cel. De oudste kindermonitor van het land werd schuldig bevonden aan aanranding van een minderjarige jongen. Pieter M. uit Oud-Heverlee werd twee jaar geleden gevierd omdat hij ondanks zijn hoogbejaarde leeftijd nog steeds actief was in de speelpleinwerking. De pater werd gehuldigd als oudste kindermonitor van België.

Niet lang na die huldiging vergreep hij zich op een retraite aan een 16-jarige jongen. Die volgde op advies van zijn ouders de retraite tijdens de speelpleinwerking van Don Bosco in Oud-Heverlee. Tijdens een film werd hij door de pater betast. Toen de moeder van het slachtoffer de feiten vernam, diende ze een klacht in. Pieter M. gaf het misbruik toe.

Tijdens het proces kwam aan het licht dat de pater in 1998 al eens veroordeeld werd voor zedenschennis en aanranding van de eerbaarheid. Hij kreeg toen opschorting van straf met probatie voor een periode van vijf jaar.

Die veroordeling van twintig jaar geleden hield M. verborgen voor de congregatie van salesianen waartoe hij behoorde. Toen het misbruik in Oud-Heverlee bekend raakte werd de pater naar een andere kloostergemeenschap gestuurd waar geen minderjarigen in de buurt zijn.

bron: Belga