Tien jaar strafkamp voor Myanmarese soldaten die Rohingya vermoordden

Tien jaar strafkamp voor Myanmarese soldaten die Rohingya vermoordden
Tien jaar strafkamp voor Myanmarese soldaten die Rohingya vermoordden

Het Myanmarese leger heeft een handvol soldaten wegens het doden van tien leden van de moslimminderheid Rohingya veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid “in een gevangenis in een afgelegen gebied”. Dat blijkt uit een vanavond verspreide mededeling op de Facebookpagina van de opperbevelhebber. In januari had het leger toegegeven dat militairen en dorpsbewoners op 2 september 2017 “Bengalese terroristen” in het noorden van de deelstaat Rakhine hadden gedood. Het was de eerste keer dat het leger het “onrechtmatige doden” had toegegeven. Mensenrechtenactivisten hadden dat gehekeld als slechts “het topje van de ijsberg” en de toegeving als niet voldoende gelaakt.

De militairen, onder hen ook vier officieren, hadden zich niet gehouden aan de voorgeschreven procedures voor de arrestatie en de bestraffing van de Rohningya, klinkt het. Ook tegen de betrokken burgers zal opgetreden worden, deelde het leger mee.

Bijna 700.000 leden van Rohingya zijn voor het militair geweld in het overwegend boeddhistische Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht. Ze hadden het over executies, verkrachtingen en brandstichtingen.

Twee gearresteerde journalisten van het persagentschap Reuters, die de getuigenissen onderzochten, moeten morgen opnieuw voor de rechter verschijnen in Yangon. Ze worden ervan beticht vertrouwelijke documenten over de aanpak van het leger uit handen van politieagenten te hebben aangenomen. De verdediging eist dat de procedure wegens gebrek aan bewijs wordt stopgezet.

Bron: Belga