“Saoedi-Arabië wil van Qatar een eiland maken”

Saoedi-Arabië wil van Qatar een eiland maken
Saoedi-Arabië wil van Qatar een eiland maken

Er zijn geruchten dat Saoedi-Arabië van buurland en rivaal Qatar een eiland zou willen maken door de installatie van een breed kanaal. De Saoedische kranten berichtten over de plannen, die niet bevestigd maar ook niet ontkend worden door Riyad. Saoedi-Arabië ligt al meer dan tien maanden in de clinch met Qatar. Samen met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte werden de diplomatieke banden met Qatar verbroken en werd er een blokkade voor goederen en personen uit het emiraat ingesteld. De vier landen verwijten Qatar te nauwe betrekkingen met het sjiitische Iran en het ondersteunen van terreur. Qatar heeft dat altijd ontkend, maar de relaties blijven gespannen.

Door een kanaal te graven over de volledige grens tussen Saoedi-Arabië en Qatar, zou die laatste ook fysiek geïsoleerd worden. Het Saoedische nieuwsportaal Qabq kwam als eerste met het nieuws over dit project en intussen berichtte ook de krant Al-Riyadh erover. Bevestiging is er nog niet.

Volgens Sabq zouden de autoriteiten klaar staan om het licht op groen te zetten. Door het kanaal krijgt Saoedi-Arabië er zestig kilometer kust bij, die kan geëxploiteerd worden voor toerisme.

Het kanaal zou dus zestig kilometer lang zijn, vijftien à twintig meter breed en tweehonderd meter diep. Er zouden ook schepen door kunnen varen. Voor de bouw van het kanaal zouden verschillende Saoedische bedrijven ingezet worden, gebruikmakend van dezelfde technieken als die voor de verbreding van het Suez-kanaal.

Bron: Belga