Moskou dient resolutie in voor onderzoek naar aanval Douma

Moskou dient resolutie in voor onderzoek naar aanval Douma
Moskou dient resolutie in voor onderzoek naar aanval Douma

Rusland dient een ontwerpresolutie in bij de Verenigde Naties om “een onderzoek” te eisen na de vermoedelijke chemische aanval op Syrische rebellen in Douma. Dat kondigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan. VN-medewerkers in Syrië zeggen intussen dat ze de berichten over de vermoedelijke chemische aanval in Douma niet kunnen verifiëren. “We zullen vandaag een ontwerpresolutie indienden die een onderzoek zal eisen”, aldus Lavrov. Moskou wil dat de experten van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) aan dat onderzoek deelnemen. De OPCW maakte eerder in Den Haag al bekend de aanval te onderzoeken en na te gaan of chemische wapens daadwerkelijk zijn gebruikt in Douma.

Intussen lieten VN-medewerkers in Syrië weten dat ze berichten over de vermoedelijke chemische aanval in Douma niet kunnen verifiëren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn de afgelopen dagen mensen met ademhalingsmoeilijkheden behandeld in de regio. Of hun gezondheidsproblemen veroorzaakt zijn door chemische wapens, kunnen de medewerkers echter niet beoordelen, aldus WHO-woordvoerster Fadela Chaib.

Medewerkers van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en het VN-bureau voor noodhulp OCHA hebben ook geen kennis van een mogelijk gebruik van gifgas. De medewerkers bevinden zich weliswaar niet in het getroffen gebied, aldus OCHA-woordvoerder Jens Laerke.

Oost-Ghouta is belegerd. VN-medewerkers hebben, behalve bij uiterst zeldzame hulpkonvooien, geen toegang.

Bron: Belga