Kwal. WK voetbal (v) – Red Flames op jacht naar minstens een punt in Italië

De Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg staat dinsdagavond (18u00) in het Paolo Mazzastadion in Ferrara voor een sleutelwedstrijd tegen Italië in de kwalificaties voor het WK van komend jaar in Frankrijk. De Red Flames brachten zich vrijdagavond in Leuven voor een recordaantal toeschouwers wat in de problemen, door diep in de toegevoegde tijd van de interland tegen Portugal nog de gelijkmaker (1-1) te incasseren en zo een puntendeling toe te staan. Een tegentreffer met gevolgen, want Italië deed eerder op vrijdag wel wat het moest doen en ging met 1-3 winnen in Moldavië. De Squadra blijft zo met vijftien op vijftien aan de leiding in de groep, België volgt met een wedstrijd minder op de teller op de tweede plaats met vijf punten minder.
Bij een nederlaag in Italië zijn de Flames van bondscoach Ives Serneels bijna zeker veroordeeld tot het spelen van barrages, bij een gelijkspel blijft de kloof intact maar de Italianen moeten wel nog naar Leuven afzakken. Als twee teams op het einde van de rit evenveel punten tellen, is eerst het onderlinge resultaat doorslaggevend, nadien het doelsaldo in de onderlinge confrontaties. De zeven groepswinnaars zijn rechtstreeks geplaatst voor het WK in Frankrijk (7 juni – 7 juli 2019). De vier beste tweedes spelen barrages in twee rondes: halve finales (heen 1 oktober 2018, terug 9 oktober) en een finale (heen 5 november 2018, terug 13 november). De winnaar daarvan heeft ook een WK-ticket beet.
Maar om een punt te pakken tegen Italië, dat in vijf wedstrijden één tegentreffer liet noteren, zal het wel beter moeten dan tegen Portugal, waartegen de Flames zelf het spel moesten maken en dat ligt hen net iets minder dan afwachten en speculeren op de counter. “In Italië gaan er sowieso momenten zijn waarop we onder druk zullen komen en dan moeten we proberen hen pijn te doen in de omschakeling”, vertelde Serneels vrijdag. “We mogen niets weggeven en op de belangrijke momenten moeten we durven toeslaan.”

bron: Belga