Frans studentenprotest tegen hervorming hoger onderwijs duurt voort

Frans studentenprotest tegen hervorming hoger onderwijs duurt voort
Frans studentenprotest tegen hervorming hoger onderwijs duurt voort

Uit protest tegen een hervorming van het hoger onderwijs blijven studenten in Frankrijk een aantal universiteiten en hogescholen bezet houden. Vier universitaire instellingen in Toulouse, Montpellier en Parijs moesten de lessen compleet stilleggen, andere hogescholen moesten de lessen gedeeltelijk opschorten. Dat meldde radiozender France Info. In Parijs kwamen studenten, leerkrachten en leerlingen samen voor een betoging tegen de hervorming. Hun woede keert zich vooral tegen nieuwe toegangsregels tot het hoger onderwijs, die de sociaalliberale regering heeft doorgevoerd. Universiteiten kunnen nu onder bepaalde voorwaarden kandidaten weigeren. Critici zien hierin een soort van “selectie” en het gevaar op een nieuwe elitevorming. Het protest houdt op vele plaatsen al wekenlang aan. En het einde is voorlopig niet in zicht. De ordehandhavers verdreven gisterenavond nog protesterende studenten uit een gebouw van de universiteit Paris-Nanterre. Volgens de media werden tijdens de ontruiming zeven studenten gearresteerd.

Vanmorgen versperden studenten de toegang tot enkele gebouwen van de universiteit van Straatsburg; de examens moesten uitgesteld worden. Rector Michel Deneken noemde de blokkade de “dictatuur van enkelingen” tegenover velen.

Aan de Parijse hogeschool Tolbiac was het eind vorige week tot rellen gekomen toen een aantal gemaskerde amokmakers rookfakkels in de richting van de gebarricadeerde studenten hadden gegooid.

Bron: Belga