Facebookgebruikers kunnen via link controleren of gegevens gedeeld zijn met Cambridge Analytica

Facebookgebruikers kunnen via link controleren of gegevens gedeeld zijn met Cambridge Analytica

Facebookgebruikers kunnen via een link controleren of hun gegevens gedeeld zijn met dataonderzoeker Cambridge Analytica. Wie het slachtoffer werd van het datalek wordt daarvan bovendien via een melding op Facebook op de hoogte gebracht. Volgens verschillende media zullen alle Facebookgebruikers één of twee meldingen krijgen. De gebruikers van wie de gegevens bij Cambridge Analytica terechtkwamen worden daarvan op de hoogte gebracht en krijgen ook de melding dat de app “This is your digital life” verbannen werd van de site.

Ook wordt de gebruiker in kwestie op de hoogte gebracht van hoe hij websites en apps kan verwijderen als hij niet meer wil dat die toegang hebben tot zijn gegevens. Daarnaast zal Facebook naar alle gebruikers, ook zij die niet getroffen werden door het datalek, een melding sturen om uit te leggen hoe ze apps of websites kunnen verwijderen. De eerste meldingen werden gisteren al verstuurd, maar door het hoge aantal gebruikers kan het even duren vooraleer iedereen een melding heeft ontvangen.

Daarnaast blijkt er een link online te staan, die ook via het Help Center van Facebook terug te vinden is, waarop gebruikers kunnen controleren of hun gegevens gedeeld zijn: https://www.facebook.com/help/1873665312923476?helpref=search&sr=1&query=cambridge%20analytica.

De gegevens van zowat 87 miljoen Facebookgebruikers zouden misbruikt zijn door databedrijf Cambridge Analytica. Een aantal Facebookgebruikers had een persoonlijkheidstest van dat bedrijf ingevuld via de app “This is your digital life”, waarna Cambridge Analytica aan hun gegevens en die van hun vrienden kon. In België zouden bijna 61.000 gebruikers getroffen zijn.

bron: Belga