58e Brabantse Pijl zoekt opvolger voor Italiaan Sonny Colbrelli

door
Belga
Leestijd 2 min.

Morgen wordt met de 58e editie van de Brabantse Pijl een blik nieuwe renners open getrokken. De meeste specialisten van het kasseiwerk ruimen immers plaats voor de pocketklimmers. De Brabantse Pijl is traditioneel de aanloop naar de Amstel, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Met Bahrein-Merida, BMC, Lotto Soudal, Mitchelton-Scott, Quick-Step Floors, LottoNL-Jumbo en Team Dimension Data komen er zeven WorldTeams aan de start. Door het tragische val van Michael Goolaerts afgelopen zondag in Parijs-Roubaix, waarbij de renner om het leven kwam, wordt er één minuut stilte gehouden voor de start. "Naast de minuut stilte zal, in vergelijking met andere jaren, alles veel serener verlopen", geeft organisator Pascal Demol mee. "Bij de voorstelling van de ploeg op het startpodium in Leuven zal het team van Veranda's Willems-Crelan het laatst aan de beurt zijn. Na één minuut stilte starten we om 12u30 vanop de Grote Markt. De ploegmakkers van de betreurde Michael Goolaerts zullen voor het peloton uitrijden in de eerste lus rond startplaats Leuven. Bij het officiële vertrek zal nog een minuut stilte volgen."

De Smeysberg, na 13 km, wordt dit jaar de eerste helling van de dag. Via de Holstheide, die de renners uitzonderlijk afrijden, komt men opnieuw op het traditionele parcours. Via Braine-le-Chateau, Beersel, Halle, Ittre, Waterloo en Huldenberg komt men zo aan 131,8 km op de Brusselsesteenweg van Overijse. Daar wachten nog drie plaatselijke ronden, van elk 23,3 km. In die lokale circuits zitten telkens de beklimmingen van de Hagaard, Hertstraat, Holstheide, Ijskelderlaan en de Schavei begrepen.

Vorig jaar ging de zege naar de Italiaan Sonny Colbrelli. Die haalde het na een sprint met acht voor de Tsjech Petr Vakoc en Tiesj Benoot. Colbrelli is nu ook weer van de partij en is het speerpunt van Bahrain-Merida samen met zijn teamgenoot Enrico Gasparotto. Laatstgenoemde werd in 2016 nog tweede na Petr Vakoc. Tiesj Benoot voert met Tim Wellens de troepen van Lotto Soudal aan. Bij dat andere Belgische WorldTourteam Quick-Step Floors rekent men onder andere op Bob Jungels en Rémi Cavagna. Petr Vakoc ontbreekt bij 'The Wolfpack' wegens blessure. Ook Dylan Teuns (BMC) en Roman Kreuziger (Michtelton-Scott) mogen zich tot een zeer ruim kransje kanshebbers op de eindzege rekenen.

bron: Belga