Rusland gaat bedrijven helpen die getroffen zijn door Amerikaanse sancties

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Russische regering werkt aan een plan om bedrijven die getroffen zijn door Amerikaanse sancties, te helpen. Dat zei premier Dimitri Medvedev vandaag na een kabinetszitting. Hoe die steun er precies zal uitzien, is nog niet bekend. Tegelijk dreigt Moskou met tegenmaatregelen, maar voor details is het ook hier nog wat vroeg. Het Amerikaanse ministerie van Financiën zette vrijdag zeven Russische oligarchen, twaalf bedrijven die ze controleren, en zeventien hoge regeringsfunctionarissen op een zwarte lijst "wegens kwaadwillige activiteit in de wereld", onder meer in Oekraïne en Syrië. De maatregelen waren vandaag meteen voelbaar: de beurs van Moskou zakte met bijna 10 procent - het meest in vier jaar; de Russische roebel verloor 3 procent tegenover de Amerikaanse dollar en het kredietrisico van Rusland schoot de hoogte in.

De Russische regering wil de schade beperken en kondigt daarom aan bedrijven die getroffen zijn te zullen helpen. We werken aan concrete maatregelen, aldus Medvedev. Volgens de woordvoerder van het Kremlin, Dimitri Peskov, moet de schade beperkt worden. Maar er is tijd nodig om de mogelijke gevolgen van de sancties te analyseren, klonk het.

Rusland dreigt intussen ook met tegenmaatregelen. "Het lijdt geen twijfel, dat Moskou hierop zal reageren", aldus Medvedev. Volgens Russische waarnemers hebben de Amerikaanse sancties weinig nut, want ze treffen ook miljardairs die niets met het conflict in Oekraïne of met de mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen te maken hebben.

bron: Belga