Franse gendarmerie start ontruiming opgegeven luchthavensite nabij Nantes

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Notre-Dame-des-Landes, in het westen van Frankrijk, is de gendarmerie vandaag begonnen met de ontruiming van het gebied waar tot voor kort de komst van een nieuwe luchthaven gepland was. Zowat 2.500 agenten proberen er de honderden aanwezige eco-activisten en anarchisten van het terrein te verdrijven. De agenten daagden rond 3 uur vanochtend op, zeggen de aanwezigen, en zetten traangas en flitsgranaten in als reactie op de projectielen waarmee ze zelf bekogeld werden. De aanwezige actievoerders hebben het terrein zo goed en zo kwaad mogelijk afgesloten en laten zelfs geen journalisten door.

Op 17 januari besliste de Franse regering om dan toch geen nieuwe, grote luchthaven te bouwen in Notre-Dame-des-Landes, zowat dertig kilometer ten noordwesten van Nantes. Tegen de komst van de luchthaven werd al jaren actiegevoerd en de regering maakte zich sterk komaf te zullen maken met de "wetteloze zone" die er de facto was geïnstalleerd.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zegt dat er geen collectieve arrestaties zullen plaatsvinden maar dat enkel de mensen die geweld gebruiken of zich actief verzetten zullen worden opgepakt.

Bron: Belga