Fidesz-partij van Orban heeft democratische verkiezingen ondermijnd

Fidesz-partij van Orban heeft democratische verkiezingen ondermijnd

De regerende Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orban heeft de “democratische mechanismen ondermijnd” om zo “voordeel te halen bij de parlementsverkiezingen”. Dat zegt het waarnemingsorgaan van de OESO. Fidesz bezondigde zich aan “intimiderende en xenofobe retoriek”, “duistere campagnefinanciering” en gebruikte de media als vehikel voor de partij. De eurosceptsiche en rechtspopulistische partij Fidesz van premier Viktor Orban haalde gisteren een klinkende overwinning tijdens de parlementsverkiezingen. Fidesz haalde net niet de helft van de stemmen, en stevent af op een tweederdemeerderheid in het parlement. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is niet alles correct verlopen. De Fidesz-partij heeft de “democratische mechanismen ondermijnd” en zo de eigen kansen bevorderd, zegt het ODIHR, het verkiezingswaarnemingsorgaan van de OESO.

“Een constante overlapping tussen de overheid en de middelen van de regerende partij hebben de kansen van de andere kandidaten ondermijnd om met gelijke wapens te kunnen strijden”, zegt het ODIHR in een rapport. Concreet klaagt het OESO-orgaan het “buitensporige” bedrag dat Fidesz heeft besteed aan advertenties. Maar de partij hanteerde ook een “intimiderende en xenofobe retoriek en een nogal duistere campagnefinanciering”. Daardoor was er geen ruimte voor een oprecht politiek debat en konden de kiezers “geen geïnformeerde keuze maken”, vindt de OESO.

Bovendien blonk de berichtgeving van de staatsmedia uit in de afwezigheid van kritiek op de overheid en had ze “een duidelijke voorkeur vor de regerende coalitie”. “Kiezers hadden dus de indruk dat ze uit een heleboel partijen konden kiezen, maar de ruimte voor oprecht politiek debat ontbrak”, besluit de OESO.

bron: Belga