Duizenden Tsjechen op straat tegen regering

In verschillende steden in Tsjechië zijn maandag duizenden mensen op straat gekomen tegen de regering van waarnemend eerste minister Andrej Babis. De steenrijke premier wordt vervolgd voor fraude. In de hoofdstad Praag kwam een vijfduizendtal manifstanten bijeen op het centrale Wenceslasplein. “We hebben er genoeg van, we willen een eerlijke regering”, scandeerden ze.
Babis en zijn populistische partij ANO (ja) wonnen in oktober de parlementsverkiezingen. Babis vormde in december een minderheidsregering, maar kreeg in januari niet het vertrouwen van het parlement. Hij heeft formeel al ontslag genomen, maar blijft op post tot de nieuwe regering is ingezworen. Al heeft de Tsjechische president Milos Zeman hem wel al gegarandeerd dat hij opnieuw aan het hoofd van de regering komt te staan.
De coalitievorming verloopt echter niet erg vlot: de sociaaldemocraten van CSSD weigeren samen te werken met ANO, omdat Babis vervolgd wordt in een fraudezaak rond Europese subsidies. De premier zou ook geheim agent geweest zijn, of op zijn minst nauwe banden hebben gehad met de inlichtingendienst, toen Tsjechië nog communistisch was.
De betogers vinden het onaanvaardbaar dat de premier op post blijft, en vragen zijn ontslag. “Het is klaar en duidelijk: ik ben hier omdat ik geen geheim agent wil als eerste minister”, zei één van hen.
Dinsdag heeft Babis een ontmoeting met de Tsjechische president Milos Zeman, die hem wél genegen is. De Tsjechische grondwet voorziet in drie pogingen om een regering te vormen. Daarna moeten er nieuwe verkiezingen komen.

Bron: Belga