Geweld Syrië – “Zeker 150 doden bij chemische aanval in Oost-Ghouta”

Het Syrische leger zou in Douma, de laatste stad in Oost-Goutha die nog in handen van rebellen is, in de nacht van zaterdag op zondag een gifgasaanval hebben uitgevoerd. Dat zeggen verschillende ngo’s waaronder de Syrische hulporganisatie Withelmen. Volgens de Withelmen, die op hun Twitter-account schokkende beelden van slachtoffers publiceren, vielen daarbij minstens 150 doden en 1.000 gewonden. Een helikopter van de Syrische luchtmacht dropte zaterdagavond in Douma een vatenbom met chemicaliën, zo zeggen de Withelmen. Aanvankelijk sprak de organisatie van “meer dan veertig doden en honderden gewonden”, maar ondertussen stelde ze de balans al bij naar “minstens 150 doden en 1.000 gewonden”. Ganse families zouden op hun schuilplaatsen zijn gestikt.
Ook de de Unie van Syrische Medische Organisaties (UOSSM) gaat uit van een chemische aanval, zo zei de organisatie eerder al. UOSSM gaf daar toen de balans van 25 doden en meer dan 500 gewonden bij. “Het is een van de ergste chemische aanvallen ooit in Syrië”, zei voorzitter Ghanem Tayara.
Daarnaast gaf ook het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zaterdagavond op zijn website te kennen dat zeker elf mensen, onder wie minstens vijf kinderen, gestikt waren na bombardementen in Douma. Volgens de organisatie kwam het aantal burgerdoden op twee dagen tijd daarmee op 48.
Het Syrische staatspersagentschap Sana ontkent de berichten verspreid in “enkele media die ervoor bekendstaan terroristen te ondersteunen”. Die dienen er volgens het Syrische regime enkel voor om het Syrische leger te hinderen, luidt het.

Bron: Belga