Dode bij brand in Trump Tower

Zwaargewonde bij brand in Trump Tower
Zwaargewonde bij brand in Trump Tower

In New Yorkse wijk Manhattan is zaterdagavond een brand uitgebroken in de Trump Tower. Daarbij viel één dode, zo meldt de brandweer, die sinds 17.30 uur (23.30 uur Belgische tijd) massaal ter plaatse is. Vier brandweermannen raakten daarnaast gewond. De omgeving rond de 202,5 meter hoge en 58 verdiepingen tellende wolkenkrabber is volledig afgezet. De brand brak uit in een appartement op de 50ste verdieping van het gebouw. Op beelden die de brandweer deelde op Twitter, is te zien hoe vlammen en rook uit de ramen komen. Aanvankelijk meldde de brandweer één zwaargewonde, maar ondertussen is die overleden. Volgens de politie van New York gaat het om een 51-jarige man. Daarnaast liepen ook vier brandweerlui “niet-levensbedreigende” verwondingen op.
Trump Tower werd begin jaren 80 gebouwd door vastgoedmagnaat en huidig Amerikaans president Donald Trump. Die liet rond 18.40 uur lokale tijd (00.40 Belgische tijd) al weten dat het vuur geblust is. “De brandweermannen (en vrouwen) hebben fantastisch werk geleverd. BEDANKT!”, luidde het in een tweet. Brandweercommandant Daniel Nigro sprak dat om 20 uur echter tegen. “De brand wordt nog altijd niet onder controle beschouwd”, zei hij. Ondertussen bevestigde de brandweer wel al dat de situatie onder controle is.
In totaal werden zaterdag ruim 200 hulpverleners ter plekke gestuurd, zo zei Nigro. “Brandweermannen drongen het appartement heroïsch binnen en vonden één bewoner in kritieke toestand”. Die overleed later in het ziekenhuis. Volgens Nigro was het “een erg moeilijk vuur” om te bestrijden. “Het appartement is vrij groot en vijftig verdiepingen in de lucht. In de rest van het gebouw hing een grote hoeveelheid rook”, zei hij. “We moesten veel verdiepingen en trappenhallen onderzoeken.”
Trump Tower bevat een winkelcomplex, kantoorruimtes en woningen. Donald Trump heeft er zelf een penthouse en ook het hoofdkwartier van de Trump Organization is er gevestigd. In januari moest de New Yorkse brandweer ook al eens uitrukken voor een kleine brand in de wolkenkrabber.
Volgens Nigro was geen enkele Trump zaterdag aanwezig in het gebouw.

Bron: Belga