Nieuwe rijschool exclusief voor en door vrouwen opent de deuren

Nieuwe rijschool voor en door uitsluitend vrouwen opent de deuren
Belga / M. Renders

Een rijschool met voor vrouwelijke chauffeurs en met uitsluitend vrouwelijke begeleiders gaat binnenkort open in het Antwerpse Merksem. Het idee komt overwaaien uit Nederland, waar het concept al jaren bestaat. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is er niet over te spreken.

Een rijschool voor en door uitsluitend vrouwen is niet nieuw. Het concept is al jaren ingeburgerd in Nederland. “Omdat vrouwen zich vaak ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider”, vertelde oprichtster Samira Masrour vrijdag op Radio 2. Ze baat in Rotterdam al zo’n rijschool uit, maar kreeg naar eigen zeggen ook veel aanvragen uit ons land.

“Het heeft zeker niets met religie of cultuur te maken”, stelt Masrour. “Ik ben religieus, maar dat is zeker niet de reden dat we de lessen aanbieden. We doen dit enkel maar omdat we merken dat er een grote vraag naar is.” Ze ontkent ook dat de rijschool discriminerend zou zijn voor mannen. “We hebben niets tegen mannen. Zij zijn altijd welkom om bij ons informatie op te halen voor een tante, zus of vriendin.”

“Is dit een late aprilgrap?”

Mobiliteitsminister Weyts reageert furieus. “Dit moet een late aprilgrap zijn. Een rijschool kan eenvoudigweg geen personeelsleden of klanten weigeren op basis van hun geslacht”, zegt hij. “Realiteit zal het alleszins niet worden, want een vergunning zal men van mij nooit krijgen.”

De N-VA-minister noemt de argumentatie voor de nieuwe rijschool “te belachelijk voor woorden”. “Vijftig jaar na de invoering van het rijbewijs zouden sommige vrouwen zich nu plots ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider. Waar ík me vooral ongemakkelijk over voel is de achterliggende reden voor dit initiatief. Ik vermoed dat men munt wil slaan uit sommige verwerpelijke geloofsopvattingen die mannen en vrouwen zoveel mogelijk van elkaar willen scheiden.”