Bryan Cranston: “Ik heb een zwak voor beschadigde personages”

Bryan Cranston:
AFP / B. Stansall

Het is maar weinig acteurs gegeven: een filmcarrière opbouwen na te hebben meegespeeld in een hitserie. Bryan Cranston is een van hen. Na ‘Malcolm in the Middle’ en zijn cultpersonage Walter White in ‘Breaking Bad’ heeft de acteur een succesvolle overstap gemaakt naar het grote scherm. In ‘Isle of Dogs’, de nieuwe animatiefilm van Wes Anderson, spreekt hij de stem in van een straathond. Metro ging een potje grommen met de man…

Deze film is je eerste uitstap met de filmfamilie van Wes Anderson. Hoe ben je ontvangen in dat hechte team?
Bryan Cranston: “Mijn eerste, maar hopelijk niet mijn laatste! Hij is een geweldige regisseur. Toen mijn agent me zei “Wes Anderson zou graag…” heb ik hem niet eens laten uitspreken. Ik heb direct ja gezegd. Alle scenariocursussen leren dat je moet schrijven over wat je kent. Maar Wes schrijft over wat hij fantaseert, en daarna vindt hij mensen die er iets van kennen. Daarom is elk van zijn films een verrassing. Een deur naar nieuwe, onbekende werelden, dát is kunst voor mij.”

Isle of Dogs


Jouw personage, Chief, is de beschadigdste hond van de bende.
“Bedankt (lacht). Het klopt dat ik de neiging heb beschadigde personages te spelen. Die fascineren me. En ze zijn gewoon leuker om te vertolken.”

Waarom?
“Omdat ik er zelf een ben! Ik kom uit een gezin dat verwoest werd door alcohol en geweld. Op mijn tiende ging alles plots in rook op. Mijn pa is vertrokken, ik heb hem tien jaar niet gezien, en mijn ma raakte verslaafd aan alcohol. Dat was een shock en heeft me heel introvert gemaakt. Als een schildpad in zijn schild. Het heeft jaren geduurd om eruit te komen. Dat is een van de redenen waarom ik graag acteer. Ik word graag geleefd door mijn personages. Dat is therapeutisch. Ik wil geen acteur zijn met een sterke persoonlijkheid, maar me verbergen achter een rol. Ik vind het geweldig als mensen me zeggen: Was jij dat in die film? Ik heb je niet eens herkend!”

Isle of Dogs

Welke boodschap schuilt er achter dat jongetje die zijn hond zoekt?
“Oh, dat zijn er veel. Xenofobie, hebzucht, immigratie, segregatie… Mijn land beleeft turbulente tijden. Maar het gebeurt overal: onafhankelijkheid in Spanje, verkiezingen in Italië, extreemrechts in Oostenrijk, die dude in Rusland, Trump… Ik denk dat deze film veel mensen zal aanspreken, want waar je ook bent op de planeet, je herkent er altijd wel iemand in (lacht).”

Isle of Dogs

Vind je het belangrijk rollen te kiezen die iets te vertellen hebben over de actualiteit?
“Ja. Omdat ik in een positie zit waarin ik dat kan doen. Ik laat mijn keuzes in elk geval niet leiden door geld. Ik weet niet eens hoeveel ze mij hebben betaald voor deze film. Mijn agenten regelen dat allemaal. Ik zeg dat niet om interessant te doen, ik weet wat het is om echt arm te zijn. Ik heb op straat gewoond. Het enige wat ik had was een koffer. Het feit dat ik vandaag rijk ben, is een combinatie van veel geluk en focus op wat ik graag doe. Maar ook zonder dat geld zou ik gelukkig zijn.”

Je bent heel actief op Twitter. Vooral met kritiek op de politiek.
“Ik vind het belangrijk mijn mening te uiten. En er valt momenteel veel te zeggen over de VS, vooral met al die schietpartijen. Dat zijn zelfs geen tragedies meer, het maakt gewoon deel uit van het dagelijkse leven. De échte tragedie is de onmacht en lafheid van onze leiders. Alles wordt gecontroleerd door geld. Als je je afvraagt waarom een bepaald probleem bestaat, is de eerste vraag altijd: Waar is het geld?”

Breaking Bad’ viert dit jaar zijn tiende verjaardag…
“Die reeks was ons kindje. Ongelofelijk dat die al tien jaar wordt. Time flies! Het pusht me om nog meer te doen, voor het te laat is. Ik sta vandaag veel dichter bij het einde van mijn leven dan bij het begin. Maar het vuur brandt harder dan ooit! Zolang niemand me zegt dat ik ermee moet ophouden, blijf ik nieuwe dingen proberen.”

Breaking Bad

Over ‘Breaking Bad’ gesproken… Kijk jij naar ‘Better Call Saul’ (de spin-off)?
“Ja, en ik vind het fascinerend want het is vertrouwd maar tegelijk ook compleet anders. Eén moment ben ik op bekend terrein, het volgende ben ik helemaal verloren. Ik regisseerde zelf altijd de eerste aflevering van elk Breaking Bad-seizoen. Ze hebben mij aangeboden om een paar episodes van Better Call Saul te maken, maar ik heb er geen tijd voor gevonden. En nu heb ik er eerlijk gezegd niet veel zin meer in. Ik blijf liever fan.”

Zou je wel een cameo willen spelen
“Absoluut. Er zijn een handvol personen tegen wie ik direct ja zeg: Wes Anderson, Vince Gilligan (producer van Breaking Bad), Linwood Boomer (producer van ‘Malcolm in the Middle’). Die mogen me altijd bellen!”

Isle of Dogs
RECENSIEOVERZICHT
‘Isle of Dogs’