Sympathisanten verhinderen dat Braziliaanse ex-president Lula zich bij politie meldt

Sympathisanten verhinderen zaterdag dat de wegens corruptie veroordeelde Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva zich bij de politie meldt. Dat bericht het Franse persagentschap AFP. Lula had vrijdag nog een gerechtelijk bepaalde termijn voor zijn aanmelding bij de politie laten verstrijken. Zaterdag had hij na een herdenkingsdienst voor zijn vorig jaar overleden echtgenote in São Paulo gezegd het arrestatiebevel te aanvaarden en zich te zullen melden bij de politie.
Lula is betrokken bij het schandaal rond smeergeld van het staatsolieconcern Petrobras in ruil voor lucratieve overheidscontracten. Hij is wegens corruptie tot twaalf jaar cel veroordeeld. Meerdere verzoeken om tot het eind van de beroepsprocedure op vrije voeten te mogen blijven, werden afgewezen.
Lula was tussen 2003 en 2011 staatshoofd van Brazilië. Bij de verkiezingen van oktober wilde hij zich opnieuw kandidaat stellen voor het hoogste staatsambt. Het is onduidelijk of dat na zijn opsluiting nog mogelijk is. De peilingen worden in elk geval aangevoerd door Lula met 36 procent.

Bron: Belga