La Grande Marche pour l'Europe met Verhofstadt van start gegaan in Brussel

door
Belga
Leestijd 1 min.

La Grande Marche pour l'Europe, de beweging van de partij van de Franse president Emmanuel Macron, is vandaag in verschillende Europese grootsteden van start gegaan. In Brussel werd Europarlementariër en liberaal fractieleider Guy Verhofstadt als overtuigde Europeaan uitgenodigd om de lancering bij te wonen. Het doel van La Grande Marche pour l'Europe is om een diagnose te maken van hoe de Europeanen en met onder meer de Fransen in België vandaag naar Europa kijken. Al die meningen, goed of slecht, zullen de basis vormen van het verkiezingsprogramma dat zal opgesteld worden in 2019.

Om die meningen te verzamelen, heeft de beweging een applicatie ontwikkeld waarop iedereen zijn wensen over Europa kwijt kan. De komende vijf weken, nog tot 9 mei, worden er in alle Europese landen verschillende evenementen, debatten of ontbijten georganiseerd om in contact te komen met de Fransen en de Europeanen.

"In de toekomst is er een grote beweging nodig die het alternatief kan vormen voor de oude christendemocraten en de oude socialisten die tot nu toe over meerdere decennia de Europese politiek hebben gedomineerd", stelt Verhofstadt. "De ziekte van Europa is mede veroorzaakt door een politiek systeem dat geblokkeerd is en te traag reageert. Dit is de start van een beweging die moet leiden tot een hervorming van Europa."

Na de lancering gingen de aanhangers van de beweging meteen de straat op om de mening te vragen van de mensen.

bron: Belga