Twee doden en 250 gewonden bij nieuwe Palestijnse protesten

Twee doden en 250 gewonden bij nieuwe Palestijnse protesten
Twee doden en 250 gewonden bij nieuwe Palestijnse protesten

Israëlisch geweervuur heeft al zeker twee Palestijnen omgebracht bij nieuwe protesten, vandaag, langs de Gazastrook. Er vielen ook al ruim 250 gewonden, van wie er zeker vijf erg aan toe zijn. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, dat onder controle staat van Hamas, in Gaza. De slachtoffers werden beschoten op verschillende plaatsen langs de grens. Langs de grens protesteren vandaag, net als vorige vrijdag, ongeveer 10.000 Palestijnen, meldt het Israëlische leger. De Palestijnen staken banden in brand om het zicht van de Israëlische scherpschutters te bemoeilijken.

Eén dodelijk slachtoffer viel ten oosten van de stad Khan Younes, in het zuiden van de Palestijnse enclave. Het tweede slachtoffer viel ten oosten van Gaza-stad.

Het Israëlische leger beschuldigt Hamas ervan de rook te gebruiken om aanslagen uit te voeren langs de grens. Vanuit Tel Aviv werd ook al gewaarschuwd voor schade aan milieu en gezondheid door de brandende autobanden. Het Israëlische leger riep het grensgebied met Gaza vandaag uit tot “verboden militair gebied”.

De “mars der terugkeer” werd vorige vrijdag door Hamas begonnen. Ook de vier volgende weken wil de terreurorganisatie op vrijdag protesten organiseren langs de grens.

Sinds vorige vrijdag zijn al meer dan 20 doden gevallen – het gaat om de bloedigste periode in de streek sinds 2014.

Bron: Belga