Toerisme Vlaanderen: “Argumentatie Airbnb houdt juridisch geen steek”

Toerisme Vlaanderen: "Argumentatie Airbnb houdt juridisch geen steek"

De argumentatie van Airbnb om geen gegevens van verhuurders vrij te geven, houdt juridisch geen steek. Dat zegt Toerisme Vlaanderen in een reactie op berichtgeving in Het Nieuwsblad. Verhuurders van een appartement of huis via Airbnb worden in Vlaanderen niet of nauwelijks gecontroleerd. Toerisme Vlaanderen kan immers geen steekproeven uitvoeren omdat Airbnb weigert de nodige gegevens vrij te geven. Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) laat aan Het Nieuwsblad weten dat hij het beu is. Hij dreigt met administratieve boetes en “juridische inspanningen”. Airbnb argumenteerde eerder in de krant La Capitale dat “het delen van persoonsgegevens enkel kan naar aanleiding van een geldig juridisch verzoek”.

“Volgens de gespecialiseerde juridische adviezen die Toerisme Vlaanderen heeft ingewonnen, houdt de argumentatie van Airbnb geen steek”, reageert woordvoerder Stef Gits van Toerisme Vlaanderen. “Op basis van het logiesdecreet moet een website zoals Airbnb bij een steekproef of bij een klacht de gegevens van het logies vrijgeven aan Toerisme Vlaanderen.”

Ook verhuurders die zich niet aanmelden, zijn overigens in fout. “Het logiesdecreet bepaalt dat iedereen die in Vlaanderen een logies verhuurt aan toeristen, dat zelf spontaan moet melden bij Toerisme Vlaanderen. Via het uitbatersportaal dat Toerisme Vlaanderen speciaal daarvoor heeft onderworpen, is zo’n aanmelding bovendien op vijf minuten klaar.”

bron: Belga