Ook rechter in beroep stuurt Braziliaanse oud-president Lula naar cel

De op een na hoogste rechtbank in Brazilië heeft een nieuw beroep om oud-president Luiz Inacio Lula da Silva uit de cel te houden, verworpen. Eerder had de hoogste rechtbank die vraag al afgewezen. Dat meldt het Braziliaanse nieuwsagentschap Agencia Brasil. De rechter heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Lula is veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens corruptie. Hij wilde uit de gevangenis blijven tot alle beroepsmogelijkheden tegen zijn veroordeling waren uitgeput. Tegen 17 uur plaatselijke tijd (22 uur Belgische tijd) moet de oud-president zich bij een politiebureau in Curitiba aanmelden, maar het is onzeker dat hij dat zal doen.
De 72-jarige gewezen leider van de metaalvakbond bracht de nacht van donderdag op vrijdag naar verluidt door op het hoofdkwartier van de vakbond bij Sao Paulo, waar hij overlegde met advocaten en leden van zijn Arbeiderspartij. Duizenden mensen kwamen aan het gebouw bijeen om hun steun te betuigen.
Eenmaal in de gevangenis wordt het voor Lula vrijwel onmogelijk deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 7 oktober, die hij wellicht gemakkelijk zou winnen. Hij werd veroordeeld voor corruptie en het witwassen van geld bij de renovatie van een penthouse aan het strand.

Bron: Belga