Nieuw geweld verwacht bij betogingen langs Gazastrook

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor de tweede week op rij wordt vandaag zwaar geweld verwacht bij protesten van Palestijnen langs de Gazastrook. Sinds vorige week vielen aan Palestijnse zijde 22 doden, de bloedigste dag in de regio in jaren. Artsen zonder Grenzen meldt vandaag dat het zijn medische activiteiten in de Gazastrook alvast verhoogt. De Palestijnen kamperen vandaag langs de grens en zijn begonnen duizenden autobanden in brand te steken. De "muur van rook" van die banden moeten samen met grote spiegels Israëlische scherpschutters verblinden en verwarren. Israël waarschuwde eerder al dat het nog altijd van plan is te schieten op Palestijnen die in de buurt komen van het hek dat de grens vormt tussen Israël en Gaza. Op die nieuwe waarschuwing kwam al kritiek van mensenrechtenorganisaties, die het hebben over een antwoord dat niet in verhouding staat tot het gooien van stenen of met Molotovcocktails door Palestijnen.

Sinds vorige vrijdag zijn al 22 Palestijnen omgekomen nadat ze onder vuur werden genomen door het Israëlische leger. Honderden anderen raakten gewond. Het Israëlische leger zegt dat het enkel antwoordt op rellen en zich richtte op de "grootste aanstokers". Vandaag is een 22e slachtoffer aan zijn verwondingen bezweken, melden Palestijnse media.

Artsen zonder Grenzen meldt dat in hun drie medische hulpposten sinds afgelopen weekend 102 patiënten die schotwonden opliepen, behandelde. "Sinds de verklaring van de Amerikaanse president Trump dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël wil erkennen, en de Palestijnse betogingen als gevolg hiervan, zagen we al een onrustwekkende stijging van het aantal mensen dat aan de grens werd beschoten door het Israëlische leger", zegt Marie-Elisabeth Ingres, vertegenwoordiger van Artsen Zonder Grenzen in Palestina. "Het aantal traumapatiënten is gestegen naar twintig slachtoffers per week, terwijl dit in de periode voor november 2017 twintig per maand was."

Elke vrijdag, zes weken lang, protesteren de Palestijnen langs de grens. Met deze "Mars voor de terugkeer" ijveren ze voor een terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen. Aanleiding is de 70e verjaardag van de oprichting van de staat Israël, in 1948. Nog volgens Israël gebruikt de terreurbeweging Hamas de protesten als een afleiding om aanvallen uit te voeren op Israëlische stellingen.

bron: Belga