Ex aequo bij Hautekietdictee der Nederlandse Taal

Ex aequo bij Hautekietdictee der Nederlandse Taal

Het Hautekietdictee der Nederlandse taal is vandaag geëindigd met een ex aequo. Robert Joosen en Eslie Ribbens delen de eerste plaats met slechts twee fouten. Bij de politici en de prominenten wonnen respectievelijk Steven Vanackere (CD&V) en journaliste Kristien Bonneure. Het Hautekietdictee werd vandaag eenmalig georganiseerd door het Radio 1-programma Hautekiet, onder impuls van een aantal luisteraars, die aangaven het Groot Dictee der Nederlandse taal te missen. Dat werd voor het laatst georganiseerd in 2016, maar daarna afgeschaft wegens nog te weinig kijkers. Schrijver Christophe Vekeman, in 2002 zelf de winnaar bij de prominente deelnemers van het Groot Dictee, mocht de tekst voor het Hautekietdictee aanleveren. Hij las het vandaag om 8.30 uur voor in de Senaat, in aanwezigheid van 70 luisteraars en prominente deelnemers Wim Oosterlinck (radiopresentator), Christophe Deborsu (Waals journalist), Bart Cannaerts (comedian) en Kristien Bonneure.

Ook Radio 1-luisteraars konden deelnemen door hun tekst rechtstreeks in te geven in een tekstvak op de Radio 1-website, waarna ze een score kregen. De gepensioneerde industrieel ingenieur Robert Joosen en eindredactrice Elsie Ribbens deden het met twee fouten het beste van de in de Senaat aanwezige luisteraars. Op de tweede plaats met drie fouten volgde de Nederlandse leerkracht Nederlands Bert Janssen.

Steven Vanackere (CD&V) haalde de beste score van de deelnemende politici, Kristien Bonneure bleek de best spellende prominente. Zij won het Groot Dictee in 2016 ook al als prominente, en vond het Hautekiet-dictee net iets minder moeilijk. “Ik heb minder fouten gemaakt, maar het blijft natuurlijk vol bizarre woorden zitten waarvan je je afvraagt wanneer je ze ooit gaat gebruiken”, aldus Bonneure, die nog meegaf het woord pyjama verkeerd te hebben geschreven. De vijf winnaars kregen een woordenboek van Van Dale mee naar huis.

bron: Belga