Werknemers NMBS en Infrabel leren elkaars job beter kennen tijdens uitwisseling

door
Belga
Leestijd 2 min.

Werknemers van Infrabel en NMBS organiseren sinds 2016 een praktische jobuitwisseling, waarbij ze elkaars werk beter leren kennen. Het project werd aan de pers voorgesteld door beide bedrijven. "Wie elkaar beter kent en begrijpt, zal ook vlotter communiceren en sneller mogelijke problemen oplossen", klinkt het. Tijdens de uitwisselingssesie, die een halve dag duurt, leren treinbestuurders op een computersimulator hoe ze in alle veiligheid de wissels in de juiste positie moeten leggen en hoe ze de seinen open moeten zetten om de trein veilig naar zijn bestemming te laten rijden. Verkeersleiders nemen dan weer plaats in een simulator van de stuurpost van een trein, die alle situaties nabootst waarin een treinbestuurder kan terechtkomen op het spoorwegnet.

"Treinbestuurders en verkeersleiders zijn constant met elkaar in contact, en het is dan ook belangrijk dat zij zich een beeld vormen van hoe een trein werkt en wie die persoon is in het seinhuis. Op die manier groeit het wederzijds begrip", aldus Bart Crols van NMBS. De uitwisseling is opgenomen in de opleiding voor nieuwe treinbestuurders, en ook de bestuurders die de afgelopen jaren werden aangenomen, nemen deel aan de jobuitwisseling. Momenteel zitten 200 tot 250 mensen in de opleiding tot treinbestuurder.

Bij Infrabel nemen jaarlijks 80 tot 100 werknemers deel aan de uitwisseling. "De werknemers nemen deel nadat ze een jaar gewerkt hebben. Momenteel worden enkel de nieuwe verkeersleiders uitgenodigd voor de sessie", aldus ook Thomas Baeken van Infrabel. Hij benadrukt het belang van een goede samenwerking tussen alle mensen die op het terrein de stiptheid en de veiligheid op het spoor moeten waarborgen. Uit enquêtes blijkt bovendien dat de grote meerderheid van de deelnemers een duidelijker beeld heeft van de job van de andere collega's en dat het respect ervoor is toegenomen.

Sinds 2016 werden in totaal bij NMBS en Infrabel samen al een zestigtal uitwisselingssessies georganiseerd, waaraan ongeveer 300 mensen deelnamen. Bij NMBS zijn meer dan 3.000 treinbestuurders in dienst; Infrabel telt 1.800 verkeersleiders.

bron: Belga