Ongenoegen over wedstrijd aan Maleisische universiteit om LGBT-studenten te bekeren

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een wedstrijd aan een Maleisische universiteit om LGBT'ers (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders) onder de studenten te "bekeren" leidt tot ongenoegen. De bekende activiste voor de rechten van transgenders, Nisha Ayub, heeft onder meer het ministerie van Onderwijs gevraagd de zaak te bekijken. De video- en posterwedstrijd werd georganiseerd door de islamitische studentenvereniging van de Universiti Sains Malaysia (USM). De bedoeling was om de studenten in kwestie "te leren dat ze volgens de islam het juiste pad moeten volgen", verklaarde voorzitter Mohamad Nor Hazizi Nordi. De winnaar van de wedstrijd gebruikte de slogan "Haat de daad, niet de doener. Aan de LGBT-gemeenschap, keer terug naar Allahs pad". De voorzitter ziet geen graten in de wedstrijd, omdat die volgens hem de LGBT-gemeenschap niet wil aanvallen, maar wel wil onderwijzen "op een liefdevolle manier".

Activiste en transgendervrouw Nisha Ayub is echter een andere mening toegedaan, en onderneemt stappen. "Of het nu gaat om de zachte of de harde aanpak, een correctionele aanpak is een correctionele aanpak. Het druist in tegen de mensenrechten." Hij spoorde het ministerie van Onderwijs en andere relevante betrokkenen aan de zaak te onderzoeken.

Een gelijkaardig initiatief van Nisha vorig jaar was succesvol. Het ministerie van Gezondheid organiseerde een wedstrijd voor tieners om video's te maken over "genderverwarring" en homoseksualiteit. Na een onderhoud met Nisha besloot het ministerie om de termen "genderverwarring" en "LGBT" uit het wedstrijdmateriaal te halen.

bron: Belga