Mortsel herdenkt dodelijk WOII-bombardement van 75 jaar geleden

Het is donderdag precies 75 jaar geleden dat een bombardement van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Mortsel het leven kostte aan 936 mensen, waaronder 209 kinderen. Zaterdag vindt er een herdenkingsplechtigheid plaats en wordt een vernieuwd ereperk ingehuldigd. Daarnaast staan er de komende dagen en weken nog verschillende activiteiten op het programma om het drama in herinnering te brengen. Het bombardement van 5 april 1943 was er een van Amerikaanse bommenwerpers die een fabriek viseerden waarvan vermoed werd dat het door de Duitse luchtmacht werd gebruikt. De bommenwerpers werden echter aangevallen en in de verwarring kwamen de honderden springtuigen erg verspreid neer. Onder meer de Mortselse woonwijk Oude God werd zwaar getroffen.
Het stadsbestuur van Mortsel organiseert elk jaar een plechtigheid om de slachtoffers van toen te herdenken. Gezien de ‘jubileumeditie’ is het programma dit jaar een stuk uitgebreider. In de Sint-Benedictuskerk loopt het hele weekend een expo met kunstwerken, foto’s en filmbeelden en muzikale begeleiding van leerlingen van de Academie voor Woord, Muziek en Dans (AMWD) van Mortsel. Op woensdag 11 april is er een voorstelling van de film “Twelve O’Clock High” over de crew van enkele bommenwerpers. Eind april volgt dan nog een theaterstuk over het incident waaraan verschillende Mortselse toneelverenigingen meewerkten.
Op het moment van het bombardement zelf – donderdag om 15.35 uur – zullen in Mortsel klokken en sirenes luiden om de inwoners te laten stilstaan bij wat er 75 jaar geleden gebeurde.

bron: Belga