Manifestanten tonen in Brussel solidariteit met doden in Gaza

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na een oproep van solidariteitsbeweging Intal hebben een honderdtal mensen voor de ingang van Brussel-Centraal betoogd. Met achttien luide knallen toonden ze hun solidariteit met de achttien Palestijnen die op 30 maart na een vreedzame mars werden doodgeschoten door het Israëlische leger. De incidenten op 30 maart vonden plaats tijdens een betoging voor het recht van Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen om naar huis terug te keren in wat vandaag Israël is. Het Israëlische leger zag in de "Grote Mars van de Terugkeer" een reële dreiging en zo kwam het tot een confrontatie met de 20.000 betogers.

De initiatiefnemers van solidariteitsgroep Intal willen benadrukken dat hun actie losstaat van de radicaal-islamitische beweging Hamas. "De oproep tot actie kwam vanuit een breed Palestijns middenveld", laat Julie Steendam van Intal weten. "De slachtoffers zijn burgers die werden neergeschoten door sluipschutters die zich op enkele honderden meters van de betogers bevonden en dat vanop een veilige positie achter een beveiligingshek."

De manifestanten eisen dat de Palestijnen bevrijd worden en willen dat de Europese regeringsleiders een boycot uitroepen tegen Israël door de internationale samenwerkingsakkoorden stop te zetten.

bron: Belga