Europa League - Thuiszeges voor Arsenal, Atletico Madrid, Lazio en Leipzig in kwartfinales

Arsenal heeft donderdagavond de heenwedstrijd van de kwartfinales in de Europa League tegen CSKA Moskou gewonnen met 4-1 dankzij doelpunten van Aaron Ramsey en Alexandre Lacazette. Atletico Madrid versloeg Sporting Lissabon met 2-0. Lazio Rome, zonder de geblesseerde Jordan Lukaku, boekte een felbevochten zege tegen Salzburg (4-2). Leipzig klopte Marseille met 1-0. Amper 22 seconden had Atletico in het Wanda Metropolitanostadion nodig om de score te openen. Diego Costa onderschepte een matige pass, Koke kon de openingstreffer niet laten liggen. Gelson Martins had net voorbij het halfuur de gelijkmaker aan de voet, maar doelman Oblak bracht redding. Op slag van rust liet de Portugese verdediging opnieuw een steekje vallen. Antoine Griezmann (40.) kon met het leer aan de haal en verdubbelde de voorsprong. Na de pauze liet vooral Diego Costa na de score uit te diepen. Diego Godin verschalkte goalie Rui Patricio wel, maar de verdediger werd afgevlagd.

Arsenal kan met een eindzege in de Europa League een bijzonder matig seizoen toch nog kleur geven. Ondanks een zesde plaats in de Premier League, zonder uitzicht op beterschap, kunnen de Gunners zo nog een ticket voor de Champions League bemachtigen. Bovendien zou het de eerste Europese beker in 24 jaar betekenen. Arsenal schoot tegen CSKA dan ook het best uit de startblokken. Nadat Aaron Ramsey eerst nog vanuit offside had gescoord, brak hij in minuut negen de ban. Dankzij een weergaloze vrije trap van Aleksandr Golovin (15.) herstelden de Moskovieten het evenwicht. Vanaf de penaltystip zette Alexandre Lacazette (23.) de thuisploeg opnieuw op voorsprong. Met een technisch hoogstandje verlengde Ramsey (28.) het leer over topdoelman Akinfeev in doel. Met zijn tweede van de avond legde Lacazette (35.) de 4-1 ruststand vast. Na de thee ging Arsenal door op het elan, maar scoren lukte niet meer. Alan Dzagoev kopte wel raak voor CSKA, maar dat deed hij vanuit buitenspelpositie. Het bleef 4-1.

Lazio Rome, zonder de geblesseerde Jordan Lukaku, had het in eigen huis niet onder de markt tegen Salzburg, de killer van Borussia Dortmund. Via Senad Lulic (8.) en Marco Parolo (49.) klommen de Romeinen telkens op voorsprong, maar via Valon Berisha (30., penalty) en invaller Takumi Minamino (71.) herstelden de Oostenrijkers telkens het evenwicht. Invaller Felipe Anderson (74.) en Ciro Immobile (76.) stelden alsnog orde op zaken.

Marseille moet in het Stade Vélodrome nog vol aan de bak tegen Leipzig. De Duitse vicekampioen stuurde l'OM met een 1-0 nederlaag terug naar de Côte d'Azur. Sensatie Timo Werner nam op slag van rust het winnende doelpunt voor zijn rekening.

De terugwedstrijden worden volgende week donderdag afgewerkt.