Dodelijk olietapijt besmeurt 60 kilometer lange kuststrook in Borneo

Dodelijk olietapijt besmeurt 60 kilometer lange kuststrook in Borneo

Op het Zuidoost-Aziatische eiland Borneo is de juiste omvang van de milieuschade door een defecte oliepijpleiding nog steeds niet te overzien. Langs het Indonesische deel van het eiland, dat officieel Kalimantan heet, wordt volgens de nationale rampenbestrijdingsdienst een 60 kilometer lange kuststrook door een reusachtig olietapijt besmeurd. Minstens 34 hectare mangrovewoud heeft aanzienlijke schade opgelopen. Veel vissen en andere zeedieren hebben de vervuiling niet overleefd. De olie is volgens een officieel onderzoek door een lek in een pijpleiding van het staatsenergieconcern Pertamina in het zeewater geraakt. Bij de bluswerken van de in brand geschoten olie zijn sinds het weekeinde minstens vijf mensen omgekomen. De politie voert nog een onderzoek om de exacte omstandigheden van het ongeval te achterhalen.

Het concern had in het begin alle verantwoordelijkheid van de hand gewezen. Inmiddels verklaarde de onderneming dat de stalen pijpleiding op de zeebodem door “een kracht van buitenaf” werd beschadigd. De pijpleiding is in totaal ongeveer 100 meter van zijn oorspronkelijke positie verschoven. Voor de havenstad Balikpapan, die tot het Indonesisch grondgebied behoort, is een ruim twaalf vierkante kilometer grote zone getroffen.

Met een oppervlakte van meer dan 750.000 vierkante kilometer is Borneo het op twee na grootste eiland ter wereld. Het grootste deel, in het zuiden, behoort tot Indonesië. Op het eiland ligt echter ook de staat Brunei. De rest van het eiland is van Maleisië.

bron: Belga