Crisis Catalonië - Madrid zal gerechtelijke beslissingen "respecteren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Spaanse regering heeft donderdagavond laten weten dat ze gerechtelijke beslissingen "altijd zal respecteren", of die beslissingen de regering "nu wel of niet bevallen". De mededeling kwam er nadat een Duitse rechtbank besliste om Carles Puigdemont, de vroegere Catalaanse minister-president tegen wie Spanje een aanhoudingsbevel lopen heeft, onder voorwaarden vrij te laten. De Duitse rechtbank besliste donderdag al dat Puigdemont niet uitgeleverd kan worden voor "rebellie". Voor "misbruik van overheidsmiddelen" kan dat in theorie wel, maar daarover moet de beslissing nog vallen. "De regering heeft nog geen zicht op de exacte bewoordingen waarin de Duitse rechtbank zich heeft uitgesproken, en kan dus geen waardeoordeel vellen", aldus een regeringsbron. "De regering spreekt zich nooit uit over beslissingen van het gerecht, zeker niet als het beslissingen zijn van buitenlandse rechtbanken. Deze beslissingen worden altijd gerespecteerd, of ze de regering nu bevallen of niet."

Deze beslissing van de Duitse rechtbank betekent een ernstige klap voor de Spaanse onderzoeksrechter Pablo Llarena, die het Europees aanhoudingsmandaat lanceerde. Omdat de Duitse rechtbank de kwalificatie "rebellie", de belangrijkste voor het Spaanse gerecht, liet vallen, kan Puigdemont zelfs als hij uitgeleverd wordt aan Spanje daarvoor niet meer berecht worden.

Llarena wilde Puigdemont dus berechten voor rebellie en het misbruik van overheidsmiddelen. Voor die rebellie, dat celstraffen tot 30 jaar kan opleveren, moet er echter sprake zijn van geweld. De verdediging van Puigdemont, en ook Spaanse juristen, menen dat dat geweld nooit heeft plaatsgevonden. Voor de aanklacht van het misbruik van overheidsmiddelen kan Puigdemont bestraft worden met 4 tot 8 jaar cel.

Bron: Belga