Vanaf 2022 bijna derde minder parlementairen in Frans parlement

Vanaf 2022 bijna derde minder parlementairen in Frans parlement
Vanaf 2022 bijna derde minder parlementairen in Frans parlement

De Franse regering wil vanaf 2022 het aantal parlementsleden met 30 procent verminderen en 15 procent van hen via het systeem van evenredige vertegenwoordiging verkiezen. President Emmanuel Macron heeft op grond van een compromis met de Senaatsvoorzitter beslist om het aantal afgevaardigden in de Franse Nationale Vergadering te verlagen van 577 naar 404, en het aantal senatoren van 348 naar 244.

Daarnaast zal 15 procent (61 van de 404) van de leden van de Nationale Vergadering via het systeem van evenredige vertegenwoordiging verkozen worden. De partij MoDem had voor 25 procent gepleit. Wetgevers zullen ook maximum drie mandaten mogen uitoefenen, al zal dat niet gelden voor burgemeesters van kleine gemeenten.

In overeenstemming met Macrons belofte aan de nationalisten die vorig jaar de regionale verkiezingen wonnen in Corsica, wordt een specifieke bepaling over het eiland toegevoegd aan de grondwet.

‘Le Cour de Justice de la République’ zal worden afgeschaft. Dat is een speciale rechtbank, waarin voornamelijk politici zetelen, die zaken behandelt tegen ministers die tijdens het uitoefenen van hun functie misdrijven zouden hebben gepleegd.

De hervormingen moeten nog goedgekeurd worden door het parlement. Die waar grondwetswijzigingen voor nodig zijn, moeten in een referendum worden goedgekeurd of door drie vijfde van de leden van beide kamers van het parlement, die hier in een gezamenlijke zitting over moeten stemmen.

Bron: Belga