Trump geen “crimineel doelwit”, maar wel onderwerp in onderzoek Mueller

Trump geen
Trump geen "crimineel doelwit"

De speciale aanklager Robert Mueller gaat in het onderzoek naar Russische inmenging er momenteel niet van uit dat de Amerikaanse president Donald Trump zich strafbaar heeft gemaakt. Volgens de krant Washington Post had Mueller de advocaat van Trump op de hoogte gebracht dat hij wel nog onderzoek blijft voeren naar de president, maar dat die laatste geen “crimineel doelwit” in het onderzoek is. Trump is een “onderwerp van het onderzoek” naar de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, aldus de krant, die bericht op gezag van drie mensen die van het gesprek op de hoogte zijn. Aanklagers beschouwen iemand als een “onderwerp”, wanneer die persoon gedrag heeft vertoond dat wordt onderzocht, maar er niet genoeg bewijzen zijn om die persoon aan te klagen.

De aanklager zei dat tijdens private onderhandelingen in maart over een mogelijk gesprek met de president. Mueller herhaalde de nood om Trump te spreken, zowel om te begrijpen of hij een corrupte intentie had om het onderzoek te dwarsbomen als om dit deel van het onderzoek af te sluiten. Mueller bereidt daarnaast ook een verslag voor over de president, zijn daden terwijl hij aan de macht is en zijn mogelijke belemmering van de rechtsgang, zo meldt de krant nog op gezag van twee mensen met kennis van de gesprekken.

De president viel het onderzoek van Mueller meermaals aan. In de media werd al lange tijd gespeculeerd dat Trump de aanklager zou ontslaan. Parlementsleden van zowel de Democraten als de Republikeinen waarschuwden vorige maand dat daarmee wel een “rode lijn” wordt overschreden.

Bron: Belga