Russisch raketsysteem midden 2019 al geleverd aan NAVO-lid Turkije

Russisch raketsysteem midden 2019 al geleverd aan NAVO-lid Turkije
Russisch raketsysteem midden 2019 al geleverd aan NAVO-lid Turkije

Het Russische raketsysteem van het type S-400 zal in juli 2019 al aan Turkije worden geleverd. Dat zei de Turkse ondersecretaris voor de Defensie-industrie Ismail Demir. De Russische president Vladimir Poetin had aangekondigd dat de Turkse bestelling sneller zal worden geleverd. Demir schreef op Twitter dat de leveringsdatum van het S-400-systeem vervroegd is naar juli 2019. In december had nog een raadgever voor technische en militaire samenwerking van het Kremlin gezegd dat de levering waarschijnlijk eind 2019, begin 2020 zou starten. Tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan had Poetin gezegd dat Moskou het contract versneld zou uitvoeren.

Erdogan verdedigde de beslissing om die raketten aan te kopen. “Dit is een beslissing die Turkije toebehoort”, zei hij. “We hebben een akkoord gesloten over de S-400, we hebben het dossier gesloten. Het is een afgesloten zaak.”De aankoop van het modernste raketsysteem van Rusland door een NAVO-lid, leidde tot kritiek bij de Turkse bondgenoten binnen die verdragsorganisatie. Het systeem is immers niet compatibel met de NAVO-wapenplatformen. Rusland gebruikt het mobiele raketsysteem onder andere voor de beveiliging van de grenzen en de bescherming van soldaten op een steunpunt in Syrië. Voor de Russische defensie-industrie is het systeem een belangrijk exportproduct.

Geen enkele NAVO-lidstaat gebruikt het wapen momenteel. Turkije is sinds 1952 lid van de NAVO.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, wees er eerder al op dat Turkije in gesprek is met andere NAVO-leden om het Italiaans-Franse luchtafweersysteem SAMP/T aan te schaffen, wat wel eenvoudig kan worden geïntegreerd in de NAVO-systemen. Nog volgens de NAVO-baas is Ankara ook in overleg met Washington voor de aankoop van Patriot-raketten. Hij merkte eveneens op dat het om een nationale beslissing van Turkije gaat.

Bron: Belga