Privacyschandaal Facebook - Cambridge Analytica in bezit van gegevens van mogelijk 61.000 Belgen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het in opspraak gekomen databedrijf Cambridge Analytica had mogelijk ook de gegevens van bijna 61.000 Belgen in handen. Dat bevestigt Facebook-woordvoerster Tineke Meijerman woensdagavond. Facebook maakte eerder op woensdag bekend dat Cambrigde Analytica wereldwijd de gegevens van tot wel 87 miljoen Facebook-gebruikers had verzameld. Vooral in de Verenigde Staten (70,6 miljoen) zijn gebruikers getroffen, gevolgd door de Filipijnen (1,2 miljoen), Indonesië (1,1), het Verenigd Koninkrijk (1,1 miljoen) en Mexico (790.000).

Maar ook België komt in de lijst voor, zo bevestigt Facebook-woordvoerster Tineke Meijerman. Acht mensen zouden in ons land de app waarmee Cambrigde Analytica de gegevens verzamelde, hebben gedownload en 60.957 Belgen zijn mogelijk getroffen.

De CTO van Facebook, Mike Schroepfer, maakte in een blogpost woensdag bekend dat Facebook vanaf 9 april zijn gebruikers de mogelijkheid zal geven om te bekijken met welke apps ze hun gegevens hebben gedeeld, en welke apps daarvan ze willen verwijderen. "Als deel van dit proces zullen we mensen ook vertellen of hun gegevens mogelijk ongepast gedeeld zijn met Cambridge Analytica", zegt Schroepfer.

Cambridge Analytica kwam de afgelopen weken in opspraak nadat bekend was geraakt dat het databedrijf een kwalijke rol speelde in de verkiezingscampagne van Amerikaans president Donald Trump. Facebook-topman Mark Zuckerberg bood eerder al zijn excuses aan en beloofde beterschap. Op 11 april zal de CEO in het Amerikaanse Congres getuigen.

bron: Belga