Pilootproject “De Filmclub” wil jonge filmliefhebbers in Vlaanderen samenbrengen

Pilootproject "De Filmclub" wil jonge filmliefhebbers in Vlaanderen samenbrengen

In september zal met “De Filmclub” een initiatief rond filmwijsheid bij kinderen en jongeren in Vlaanderen van start gaan. De bedoeling is om jonge filmliefhebbers samen te brengen, zo blijkt uit een mededeling van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Het initiatief wordt ook financieel ondersteund door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De Filmclub gaat vanaf het schooljaar 2018-2019 van start in minstens 72 scholen in Vlaanderen en het Brusselse gewest. Kinderen en jongeren kunnen er één keer per week, buiten de lesuren, van kwaliteitsfilms genieten. Er komen zowel tijdloze klassiekers, animatiefilms als documentaires aan bod. Het programma richt zich voornamelijk op drie leeftijdscategorieën: de derde kleuterklas, het vijfde en zesde leerjaar en jongeren uit het vijfde en zesde middelbaar.

In navolging van de sport- en leesclubs moet het een ontmoetingsplek worden waar liefhebbers op regelmatige basis samenkomen. Op die manier wil De Filmclub inzetten op de vorming van een nieuwe generatie filmliefhebbers.Het initiatief is geïnspireerd op de Into Film Clubs in het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn meer dan 11.000 clubs actief.

De Filmclub is een initiatief van het VAF, jeugdfilmorganisatie JEF en alle grote Vlaamse filmorganisaties. Minister Gatz maakt 240.000 euro vrij voor de opstart van het project. “Investeren in filmwijsheid vind ik van groot belang om kinderen en jongeren al van jonge leeftijd maar ook in hun adolescentie kwaliteitsvolle films te leren herkennen en appreciëren. Film maakt immers een onmisbaar en waardevol onderdeel uit van onze cultuur”, zegt Gatz.

bron: Belga