Champions League - Barcelona en Liverpool nemen opties op halve finales

Barcelona en Liverpool hebben woensdagavond een uitstekende zaak gedaan in de strijd voor de halve finales van de Champions League. "The Reds" wonnen voor eigen publiek met de verrassende 3-0 cijfers van het Manchester City van Kevin De Bruyne en Vincent Kompant. Barça zette AS Roma vlot opzij met 4-1. Manchester City kon al vijftien jaar niet meer winnen op het mythische Anfield Road, Liverpool was niet van plan die knappe statistiek te grabbel te gooien. De Reds toonden zich bijzonder efficiënt en braken na tien minuten de bal op een counter. Man in vorm Mohamed Salah (12.) nam City-doelman Ederson als eerste te grazen. Tien minuten later kreeg Alex Oxlade-Chamberlain (21.) plots veel ruimte in het centrum. "The Ox" legde aan vanop de rand van het halve maantje en verdubbelde de voorsprong met een onhoudbare kanonskogel. Een weergaloos Liverpool toonde zich in de eerste helft ook bijzonder efficiënt. Sadio Mané (31.) deed Anfield op zijn grondvesten daveren met een rake kopbal. Zelfs in zijn stoutste dromen had Liverpool-coach Jürgen Klopp tegen de onfeilbare competitieleider in Engeland niet van zo'n ruststand kunnen dromen. Na de thee maakten de Citizens zich meester over het leer. Liverpool, dat in de 51e minuut speerpunt Salah zag uitvallen met een blessure, beperkte zich vooral tot verdedigen. De doorgebrachte wijzigingen op het middenveld van Pep Guardiola leverden de bezoekers wel balbezit op, grote kansen bleven uit. Leroy Sané deed de netten nog trillen, maar de vlag gooide roet in het eten.

In Camp Nou ging Barcelona, zonder Thomas Vermaelen, op zoek naar een goede uitgangspositie tegen AS Roma. Bij de Romeinen ontbrak Radja Nainggolan door een dijbeenblessure in de selectie. Barça vond als eerste de weg naar het doel, maar Luis Suarez werd afgevlagd wegens buitenspel. Tien minuten later krulde Ivan Rakitic het leer tegen de paal. AS Roma voetbalde verdienstelijk mee, maar bezweek op slag van rust wel onder de Catalaanse druk. Daniele De Rossi hield Lionel Messi van een doelpunt, maar duwde ongelukkig in eigen doel: 1-0. Na de pauze kreeg Perotti de kans op de gelijkmaker, maar de spits kon niet tussen de palen besluiten. Hoewel de Romeinen sterker startten, viel het doelpunt aan de overzijde. Het leer stuitte via de paal tegen Konstantinos Manolas (56.), die voor de tweede own goal van de avond zorgde. Op het uur duwde Gerard Picqué (59.) in de rebound de 3-0 binnen. Edin Dzeko (80.) bracht de bezoekers met een slimme spitsengoal op het scorebord. Luis Suarez (87.) strafte een foutje van Roma-verdediger Fazio genadeloos af. Met een 4-1 overwinning kan Barcelona zonder zorgen naar Rome afzakken.

De terugwedstrijden vinden volgende week dinsdag plaats.