Amerikaanse militairen blijven in Syrië totdat IS is uitgeroeid

Amerikaanse militairen blijven in Syrië totdat IS is uitgeroeid
Amerikaanse militairen blijven in Syrië totdat IS is uitgeroeid

De VS blijven voorlopig militair aanwezig in Syrië. De Amerikaanse president Donald Trump had recentelijk nog speculaties uitgelokt over een snelle en volledige terugtrekking van de troepen, maar vandaag verklaarde het Witte Huis dat de militairen in Syrië blijven totdat de uitroeiing van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is bereikt. En dat doel lijkt snel te naderen, want IS is bijna “volledig vernietigd”, klinkt het voorts in de mededeling. Een datum voor de terugtrekking van de troepen werd niet genoemd. Trump had vorige week onverwacht aangekondigd dat het Amerikaans leger weldra uit Syrië zou vertrekken. “Het wordt tijd om naar huis terug te keren”, zei de president gisteren nog. Er zal snel een beslissing volgen, voegde hij eraan toe. Trump zei voorts dat er landen zijn die willen dat de VS in Syrië blijven. Saoedi-Arabië bijvoorbeeld. “Maar dan moeten ze ervoor betalen. Ik wil onze soldaten naar huis halen”, zei hij. Het is belangrijker het eigen land op te bouwen. De VS hebben zeven biljoen dollar in het Midden-Oosten geïnvesteerd, zei Trump. “En we hebben niets anders dan dood en vernieling gezien”, voegde hij eraan toe.

De interventie van de VS in Syrië had niets met de bevrijding van het Midden-Oosten te maken, maar alles met de strijd tegen het terrorisme. Het Pentagon heeft momenteel rond de 2.000 soldaten in het land gelegerd.

De bevelhebber van het Amerikaans centraal commando, viersterrengeneraal Joseph Votel, had gisteren nog gezegd dat er in Syrië nog altijd gebieden zijn waar IS-strijders actief zijn en dat Amerikaanse soldaten hen zullen blijven bestrijden.

Bron: Belga