‘Kolonisten van Catan’ moet het voortaan doen zonder kolonisten

'Kolonisten van Catan' moet het voortaan doen zonder kolonisten
Foto / RV

Het populaire bordspel ‘Kolonisten van Catan’ heeft in alle stilte een naamsverandering doorgevoerd. Vanwege de wrange bijsmaak aan het woord kolonisten heet het spel nu gewoon ‘Catan’. 

De laatste tien jaar kreeg spelgigant 999 games meer en meer klachten over de term ‘kolonisten’. “Volgens consumenten gingen we met het spel terug naar het vroegere koloniale verleden van Nederland”. Woordvoerder Bert Calis zag ook meer ontevreden klanten uit pro-Palestijnse hoek. “Sommige dachten dat we met de titel van het bordspel subtiel onze steun verleenden aan de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Het laatste wat 999 games wil, is politiek bedrijven”, aldus Calis in een gesprek met het Algemeen Dagblad.

Dorpen bouwen

De opzet van ‘Catan’ is eenvoudig. Je legt kaarten waarmee je dorpen, steden en wegen kan bouwen. De opzet is om een imperium uit te bouwen. Op de website van 999 games wordt het spel voorlopig nog aangeboden onder de naam ‘Kolonisten van Catan’. Een strategische keuze zo blijkt. “Mensen gebruiken voornamelijk Google om het spel aan te schaffen. Door dit te veranderen zouden er minder mensen naar de site komen en dus niet aan hun favoriete spel geraken.”