Deze rivier ontstond drie jaar geleden en bedreigt nu al naburige stad

In Argentinië loopt de Rio Neuvo, een rivier die in 2015 aan de oppervlakte verscheen. Wetenschappers wijten het ontstaan ervan aan ontbossing en de klimaatverandering. Ondertussen heeft de lokale overheid alle moeite van de wereld om de waterstroom in toom te houden.

Centraal in Argentinië ligt de provincie San Luis, die sinds 2015 een nieuwe rivier telt: de Rio Neuvo, niet toevallig Spaans voor de ‘nieuwe rivier’. In amper drie jaar tijd is de waterstroom al bijna 26 kilometer lang geworden. Waarom de rivier zo plots tevoorschijn kon komen, is volgens onderzoekers een gevolg van de schade die aangericht is aan de omgeving. Het Cuenca del Morro-bekken, waar de Rio Neuvo in ligt, kreeg het de afgelopen jaren zwaar te verduren door ontbossing, de intensieve teelt van sojabonen en de klimaatverandering.

Op weg naar Villa Mercedes

Dat laat zich ook voelen in de streek rond de rivier. De loop van de Rio Neuvo verandert vaak en komt nu al akelijk dicht in de buurt van enkele belangrijke wegen. Ook Villa Mercedes, een nabijgelegen stadje, ziet de waterstroom naderen. De lokale overheid probeert om de rivier te controleren, maar is daar tot nu toe nog niet in geslaagd.