50.000 konijnen redden bedreigde Iberische lynx

50.000 konijnen redden bedreigde Iberische lynx
AFP / C. Quicler

De Iberische lynx loopt opnieuw vrolijk rond in Spanje en Portugal. Dat is een hele prestatie, want in 2002 leefden er nog maar 100 van in het wild. De diersoort werd gered dankzij een door Europa gesponsord programma, waarbij ook ongeveer 50.000 konijnen in zijn jachtgebied losgelaten werden.

De inwoners van Spanje en Portugal kunnen weer genieten van een toevallige ontmoeting met een Iberische lynx. De aantallen van de kleine jager met de spitse oren zijn de laatste jaren spectaculair gestegen en de diersoort loopt nu niet meer het risico om uit te sterven. In 2012 liepen er nog slechts 100 rond in het wild. Nu telt de populatie bijna 550 exemplaren, die verspreid leven over 9 negen delen van het Iberisch schiereiland.

De Iberische lynx is een kieskeurige eter en heeft doorheen de jaren zijn dieet vernauwd tot enkel konijnen. Toen het aantal stampertjes na de jaren 50 terugviel door de heel besmettelijke ziekte myxomatose, kreeg ook het aantal lynxen een stevige knauw. De situatie werd nog erger toen de populatie konijnen nog meer uitdunde door het VHD-virus, dat besmette dieren binnen de 48 uur dood.

Een supermarkt vol konijnen

Europa schoot de noodleidende lynx te hulp en startte een reddingsprogramma op. Onderdeel daarvan was de plaatsing over 5 jaar heen van 50.000 konijnen in het jachtgebied van de Iberische jager. Daardoor vonden de lynxen voldoende voedsel in hun territorium, moesten ze minder gevaarlijke wegen oversteken en kregen de wijfjes grotere nesten.

Maar het reddingsplan stopte daar niet. Met voorlopige kostprijs van 34 miljoen euro werden ook een aantal andere belangrijke zaken betaald. Zo werden in dierencentra jonge lynxen gekweekt en zo opgevoed dat ze sterk zouden worden, maar niet gewend raakten aan mensen. Ook de hulp van de regio rond de jachtgebieden van de bedreigde dieren was essentieel. Buurtbewoners worden mee uitgenodigd bij de vrijlating van een gekweekte lynx en boeren laten rondleidingen toe op hun grond als er lynxen wonen. De landbouwers zijn namelijk blij met de terugkomst van de jagers, omdat ze mee de konijnenpopulatie in stand houden.