Vijftigtal burgerdoden bij luchtaanval op koranschool in Afghanistan

Vijftigtal burgerdoden bij luchtaanval op koranschool in Afghanistan

Bij een zware luchtaanval van het Afghaanse leger op een koranschool in de noordelijke provincie Kunduz kunnen ongeveer 50 burgers omgekomen zijn. Dat meent de stamoudste van het dorp, Hadji Mohamed Naim. Na de aanslag, die volgens het leger gericht was op een opleidingscentrum van de taliban, telde de stamoudste vele dode kinderen. Hij zag slechts vier dode talibanstrijders. Er vielen zowat 65 gewonden bij de luchtaanval. Het leger ontkent echter dat er burgerslachtoffers vielen. Ook de grote tv-zender Tolo TV berichtte, op basis van lokale bronnen, over een vijftigtal gedode burgers. Het hoofd van het ministerie van Gezondheid in de provincie, Abdul Matin Atifi, zegt dan weer dat er nog maar een dertigtal gewonden overgebracht zijn naar het grote ziekenhuis in provinciehoofdstad Kunduz. Meer dan een derde van hen zijn kinderen. Een bron bij de veiligheidsdiensten meldt dat het ziekenhuis van Kunduz vele tientallen kilometers van de gebombardeerde school ligt.

Nog volgens de stamoudste waren vooral burgers samengekomen in de koranschool, voor een afstudeerplechtigheid die werd bijgewoond door studenten en leraars uit vier noordelijke provincies. De VN lieten al weten dat een onderzoek opgestart is.Volgens een legerwoordvoerder in Kunduz, Ghulam Hasrat Karimi, was de aanval gericht op een grote samenkomst van de taliban, met leiders van de terreurorganisatie uit Pakistan. Daar zouden de taliban overlegd hebben over hun voorjaarsoffensief. Volgens het leger werden meer dan 20 strijders gedood en meer dan 30 gewond.

In een zeldzame geste bood een woordvoerder van de taliban journalisten vrije toegang aan tot het moeilijk bereikbare gebied.

bron: Belga