Treinstaking Frankrijk: geen bijkomende afschaffingen bij Thalys en Eurostar

Treinstaking Frankrijk: geen bijkomende afschaffingen bij Thalys en Eurostar

De -begonnen stakingen bij de Franse spoormaatschappij SNCF leiden niet tot bijkomend afgeschafte treinen bij Thalys en Eurostar. Het transportplan met enkele aangekondigde schrappingen kan uitgevoerd worden, klinkt het in Brussel bij beide operatoren. Bij Thalys werd zoals aangekondigd de trein van Brussel-Zuid naar Parijs (van 08.43 uur) afgeschaft. In de omgekeerde richting gaat het om de treinen van 06.49 en 17.49 uur. Daarnaast is er een beperkte dienst van twee treinen tussen Amsterdam Centraal en Rijsel, die niet rijden tussen Brussel-Zuid en Rijsel.

Bij Eurostar worden vijf (aangekondigde) treinen geschrapt op een totaal van twintig verbindingen tussen Brussel en Londen, aldus de persdienst. Het gaat om drie treinen van Brussel naar Londen (vertrek om 08.52, 10.56 en 17.56 uur) en twee treinen van Londen naar Brussel (08.54 en 12.58 uur) die niet rijden.De NMBS had gewaarschuwd voor sterk verstoord treinverkeer tussen Doornik-Rijsel en Moeskroen-Rijsel. “Sinds vanochtend zijn tussen Doornik en Rijsel vier van de zes treinen geschrapt, twee treinen hebben gereden. Tussen Moeskroen en Rijsel werd geen enkele trein geschrapt. Wij raden reizigers voor Lille Flandres in die regio dan ook aan om te rijden via Moeskroen”, aldus NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman kort voor 10 uur. Hij waarschuwt voor vertragingen de rest van de dag op deze verbindingen.

De vakbonden van de SNCF zijn van plan om tot einde juni twee dagen op vijf te gaan staken tegen hervormingen die de regering wil doorvoeren; goed voor zo’n 36 stakingsdagen in totaal.

bron: Belga