Proces begonnen in Polen tegen informant van Abdelhamid Abaaoud

In Polen is vandaag het proces begonnen tegen de 28-jarige Marokkaan Mourad T., een vermoedelijke informant van Abdelhamid Abaaoud, het veronderstelde brein van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Dat heeft het Poolse persbureau PAP bericht. Hij staat terecht voor lidmaatschap van Islamitische Staat (IS). Hij zou deel uitgemaakt hebben van de terreurbeweging van december 2014 tot september 2016. Mourad T. ontkent dat. De Marokkaan werd op 5 september 2016 in Polen opgepakt. De Poolse inlichtingendiensten waren hem op het spoor gekomen dankzij de hulp van collega’s uit EU-lidstaten. Volgens het Poolse parket nam Mourad T. eind 2014 in Turkije deel aan een ontmoeting met Abaaoud. Ook Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi, de twee terroristen die op 15 januari 2015 gedood werden tijdens een vuurgevecht met de federale politie in Verviers, zouden daarbij aanwezig geweest zijn.

Op de telefoon van de Marokkaan werden foto’s teruggevonden met aanwijzingen om explosieven te maken, alsook foto’s van mogelijke doelwitten voor bomaanslagen.

Mourad T. ontkent dat hij lid is geweest van IS. Hij geeft wel toe dat hij in het bezit was van drugs en valse documenten gebruikte om zich door Europa te verplaatsen. De Marokkaan riskeert acht jaar gevangenis.

Het proces vindt plaats in Katowice, in een rechtszaal in een politiekazerne. Er gelden belangrijke veiligheidsmaatregelen.

Bron: Belga