Na rechtse kritiek annuleert Netanyahu deal om vluchtelingen te hervestigen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een controversiële deal met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geannuleerd. De afspraak tussen de Israëlische overheid en de UNHCR bestond erin dat het land zestienduizend Afrikaanse vluchtelingen zou hervestigen. Omgekeerd zouden zestienduizend vluchtelingen in het land mogen blijven en een officiële status krijgen. Netanyahu stelde de overeenkomst gisteren pas voor, maar rechtse en extreemrechtse politici kwamen al snel met zware kritiek. Door de zware kritiek had Netanyahu via Facebook al laten weten dat hij de afspraak opschortte. Hij wilde eerst overleg met de inwoners van het zuiden van Tel Aviv, waar een deel van de vluchtelingen al woont. Op dinsdag maakte de Israëlische premier vervolgens bekend dat de deal geannuleerd wordt. "Na de vele opmerkingen over dit akkoord gehoord te hebben, heb ik de voor en tegens onderzocht en beslist het akkoord te annuleren", aldus Netanyahu in een communiqué. Israël blijft wel verdere inspanningen leveren om indringers, zoals de regering vluchtelingen noemt, het land uit te krijgen.

Bij de voorstelling had Netanyahu het nog over de "best mogelijke deal". Volgens minister van Onderwijs Naftali Bennett, leider van het extreemrechtse Het Joodse Huis, zou Israël met dit plan veranderen in "een paradijs voor indringers". Ook uit zijn eigen partij kreeg de premier kritiek.

De annulering vormt dus een nieuwe tegenslag voor Netanyahu, die ook juridisch onder vuur ligt en daarvoor de steun nodig heeft van de politici die het strengst waren voor deze deal met de UNHCR.

Haaretz-journalist Anshel Pfeffer, auteur van een boek over Netanyahu, voorspelt op Twitter dat Netanyahu of zijn opvolger "geen andere keuze zal hebben dan terugkeren naar de deal, omdat er nooit een betere oplossing zal zijn. Intussen hebben we een fascinerende demonstratie gekregen van hoe zwak Netanyahu's leiderschap is geworden."

Volgens de Israëlische autoriteiten wonen in het land 42.000 Afrikaanse vluchtelingen. De meesten van hen zijn na 2007 het land binnengekomen, via de Sinaï.

bron: Belga