Landen beloven 2 miljard dollar voor "wereldwijd ergste humanitaire crisis" in Jemen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De internationale gemeenschap heeft volgens de Verenigde Naties rond de twee miljard dollar aan de noodlijdende bevolking in Jemen beloofd. "Dat is een opmerkelijk succes", zei VN-secretaris-generaal António Guterres vandaag na een donorconferentie in Genève. Ter vergelijking met de donorconferentie van 2017 is bijna dubbel zoveel geld toegezegd. Hij is er ook van overtuigd dat de nog ontbrekende middelen in de loop van het jaar bijeengebracht kunnen worden. De VN had een bedrag van drie miljard dollar (2,4 miljard euro) als beoogde doel in 2018 naar voor geschoven. Guterres drong ook opnieuw aan op een snelle politieke oplossing voor het conflict. In het straatarme land op het Arabische schiereiland woedt al meer dan drie jaar een bloedige burgeroorlog, die aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost en 53.000 anderen heeft verwond sinds een door Saoedi-Arabië geleide coalitie er in 2015, zonder VN-mandaat, luchtaanvallen is beginnen uitvoeren tegen een opstand van sjiitische (zaiditische) Houthi-rebellen. Rond de 22 miljoen van de 27 miljoen inwoners van Jemen zijn volgens het VN-bureau voor noodhulp OCHA op hulp aangewezen, vooral op levensmiddelen en medische verzorging. Er zijn in het land ook meer dan een miljoen gevallen van cholera geregistreerd.

Het soennitische koninkrijk Saoedi-Arabië heeft inmiddels beschuldigingen van de hand gewezen dat zijn luchtaanvallen op de rebellen in Jemen de humanitaire ramp in het land heeft uitgelokt. Kroonprins Mohammed bin Salman zei in het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic dat zijn doel is te verhinderen dat "extremisten" vaste voet aan de grond krijgen in Jemen.

De Houthi-rebellen hebben grote delen vooral in het noorden van Jemen op de internationaal erkende regering van het land veroverd. De door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie steunt de regering en voert luchtaanvallen uit op Houthi-stellingen. Daarbij worden steevast grote aantallen burgers getroffen. "Onze interventie is er op gericht de legitieme regering te helpen en stabiliteit tot stand te brengen", zei kroonprins Salman hierover.

Bron: Belga