Directeur Amerikaans milieu-agentschap in opspraak

De directeur van het Amerikaanse milieu-agentschap EPA, Scott Pruitt, is in het oog van een storm beland. Pruitt zou voor een zeer bescheiden bedrag een appartement gehuurd hebben van een energie-lobbyist. Bovendien zou hij veelvuldig reizen op kosten van de belastingbetaler. Pruitt betaalde slechts 50 dollar per nacht voor het appartement, wat een ongezien lage prijs is voor een optrekje in Capitol Hill. De goedkope huurdeal kwam hem zondag op zware kritiek te staan van de senatoren Bernie Sanders en Doug Jones. De voormalige gouverneur van New Jersey Chris Christie vroeg zich af of Pruitts positie nog wel houdbaar was.

De EPA-directeur krijgt bovendien al maandenlang de kritiek dat hij overdreven vaak gebruikmaakt van regeringsvliegtuigen of op kosten van de belastingbetaler in eerste klasse reist. Een reis naar Italië voor een G7-top en een privébezoek aan het Vaticaan vorige zomer hebben bijvoorbeeld 120.000 dollar gekost. Daarmee werden de reis van Pruitt, functionarissen van het EPA en lijfwachten betaald. Dat meldde CBS.Het milieu-agentschap houdt vol dat alles volgens de regels verlopen is, maar het is niet de eerste keer dat de entourage van president Donald Trump ervan beschuldigd wordt hoge reiskosten op te stapelen.

In een controlecommissie in het Congres hebben de Democraten hoorzittingen geëist. Ze hekelden de “extravagante kosten voor vliegtuigreizen” van de regering-Trump. De commissie, die gecontroleerd wordt door de Republikeinen, heeft in september al een onderzoek geopend naar de reisgewoonten van de regering.

Bron: Belga