Het verdict van de Metro’s Leesclub over ‘Het hele soepzootje’

Het verdict van de Metro's Leesclub over 'Het hele soepzootje'
Foto VRT

In maart hebben de leden van Metro’s Leesclub zich gebogen over ‘Het hele soepzootje’ van Floor Bal en Sebastiaan Van Doninck. Dit is hun verdict.

“In een rotvaart haasten Floor Bal en Sebastiaan Van Doninck zich in ‘Het hele soepzootje’ door de ontstaansgeschiedenis van heelal, dier en mens. Deze haast onmogelijke klus klaren ze op slechts enkele pagina’s door gebruik te maken van bloedmooie illustraties en geestige, bevattelijke teksten. Het boekje is een lust voor het oog, dat zelfs deze immer kind gebleven volwassen man ter tijd en stond graag eens ter hand neemt.”

Leonard (30, Ketnet-wrapper, (foto))

Wat vind je positief?

“De auteurs hebben ‘Het hele soepzootje’ op basis van gefundeerde kennis gemaakt.”

Anita (71, gepensioneerde)

“Het boek slaagt erin op goede en eenvoudige manier uitleg te geven over een heel moeilijk onderwerp. De kinderen die het lezen, leren meteen ook nieuwe woorden.”

Jackob (36, bediende)

“De tekeningen! Daarnaast is het gemakkelijk om het verhaal te volgen. Hoewel het korte tekstjes zijn, wordt alles goed uitgelegd.”

Lucie (29, bediende)

Wat negatief?

“Het verhaal had gerust nog enkele pagina’s langer mogen zijn! Is dat wel een minpuntje?”

Eddy (58, ingenieur)

“Sommige tekeningen zijn misschien wat angstaanjagend voor kinderen.”

Karen (41, bediende)

“Soms zijn de auteurs te bondig en worden sommige stappen overgeslagen, zoals het ontstaan van elektriciteit.”

Jacqueline (64, gepensioneerde)

Met wie wil je dit boek lezen?

“Ik zou het lezen met de leerkrachten en kinderen op de school waar ik werk. Zeker de oudste kleuters en kinderen van de eerste graad zullen het boek top vinden. Bovendien vallen informatieve boeken vaak meer in de smaak dan verhalen.”

Heidi (44, onderwijsondersteuner)

“Het is ideaal voor kinderen die interesse beginnen te krijgen in dit onderwerp. Dit zou een eerste stap kunnen zijn om hen te laten kennismaken met het thema en hen misschien wat meer informatieve boeken te laten lezen.”

Nathalie (27, bibliotheekassistent)

“Ik zou het boek graag eens aan mijn petekindje willen voorlezen. Hij is waarschijnlijk nog wat te jong nu om de woorden tot hem te laten doordringen, maar ik ben er zeker van dat hij versteld zou staan van de vormgeving en illustraties.”

Leonard

Waarom zou je het boek aanraden?

“Dit is een prachtig voorleesboekje om samen met de kleine peuters te beleven en het ontstaan van de aarde te ontdekken. De speelse, kleurrijke tekeningen zijn een perfecte aanvulling op het verhaal, die zorgen voor een mooie interactie.”

Eddy

“Het is fascinerend voor kinderen en voor volwassenen is het een goede opfrissing.”

Jacqueline

“Ik heb zelf ook dingen bijgeleerd, zoals dat de maan een ‘afgebroken’ stukje van de aarde is.”

Heidi