Dit sportevenement is volledig plasticvrij

Dit sportevenement is volledig plasticvrij
Unsplash / T. Quackenbush

In het zuiden van Groot-Brittanië wordt een triathlon georganiseerd zonder dat daarbij plastic aan te pas komt. Alle borden, bekers en gelcapsules zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. “We willen laten zien dat het mogelijk is om ongelooflijke evenementen te organiseren op prachtige locaties zonder het milieu te beschadigen”, aldus de organisatoren.

Het is weerkerend fenomeen na afloop van grote sportevenementen: het parcours ligt bezaaid met lege waterbekertjes, gelcapsules en verpakkingen van versnaperingen. Ongehoord, vindt de organisatie van de Croyde Ocean Thriathlon. Zij hebben het op zich genomen om hun evenement volledig plasticvrij te houden.

De triathlon gaat door in het zuidwesten van Groot-Brittanië, in Croyde en Georgeham. Niet toevallig hebben die plaatsen eerder al beloofd om mee te helpen aan Surfers Against Sewage, een organisatie die lokale leiders vraagt om steentje bij te dragen aan de verminderen van het plasticgebruik in hun omgeving. “We willen laten zien dat het mogelijk is om ongelooflijke evenementen te organiseren op prachtige locaties zonder het milieu te beschadigen”, vertelt wedstrijddirecteur Peter Wright aan The Independent.

Lokale proteïneballen in plaats van gelletjes

Wegwerpplastic wordt zoveel mogelijk gebannen tijdens de wedstrijd. Bedrijven die instaan voor de catering moeten een alternatief voorzien, de wegwijzers en borden met prijzen zijn plasticvrij en plastic zakken zijn niet toegelaten in de ruimte waar de triathleten hun wetsuit inruilen voor hun sportkledij.

De zakjes met energiegels worden vervangen door lokaal gemaakte proteïneballen en koekjes van boter, suiker en havermout. Recent werd namelijk aangetoond dat de verpakkingen tot de dood leiden van herten die ze opeten. De drankstands zullen geen plastic bekers aanbieden, maar delen papieren alternatieven uit die nadien opgeruimd en verwerkt worden door een plaatselijk café.